Annons

Nej på nytt till alla brexitförslag

Nej, nej, nej, nej. Storbritanniens parlament kan fortsatt inte hitta något att stödja när det gäller brexit. Efter tre gånger nej till premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med EU och åtta (!(TT)
Publicerad 1 april 2019

Efter tre gånger nej till premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med EU och åtta (!) gånger nej till allehanda andra brexitalternativ i förra veckan så var det återigen dags för de brittiska parlamentsledamöterna att rösta om brexit på måndagskvällen.

Samma procedur som förra gången, kan man undra?

Annons

Jodå. Samma procedur som varje gång hittills.

””

Fyra gånger om - för samtliga fyra omröstningar.

Tory-ledamot avgick

Konservative veteranen Ken Clarkes förslag om en tullunion med EU kom närmast och förlorade med bara tre röster, 273 röster mot 276.

Partikamraten Nick Boles satsade på en lösning i stil med Norge, med Efta-medlemskap, EES-avtal och Storbritannien kvar i EU:s inre marknad, men fick ge sig med 261 röster mot 282.

Efteråt avgick han omedelbart.

””

Regeringsmöte

De två sista förslagen handlade om att kräva en folkomröstning om ett eventuellt utträdesavtal (nej med 280 röster mot 292) och om att tvinga fram ett tillbakadragande av utträdesansökan om inte parlamentet nödvändigtvis vill lämna utan avtal (191 mot 292).

Därmed är brexitprocessen fortfarande lika långt ifrån - eller nära - målgång som förut.

Närmast väntar ett regeringsmöte i maratonformat på tisdagen, då May kallat in sina ministrar till först ett "politiskt" regeringsmöte - utan tjänstemän på plats - och därefter ett vanligt regeringsmöte. Fem timmar har avsatts för mötet som väntas bli rejält hett, med tanke på de vitt skilda åsikterna i regeringen.

Annons

Enligt Steven Swinford, biträdande politisk redaktör på tidningen Daily Telegraph, är ministrarna dessförinnan välkomna att på tisdagsmorgonen bekanta sig med "ett ensamt dokument" i en läsesal. Vad dokumenten innehåller är dock okänt.

Röstar igen?

På onsdag är det sedan tänkt att den parlamentsdrivna brexitprocessen ska gå vidare. Riktigt vad som händer då är fortsatt oklart. Premiärminister May kan mycket väl komma att försöka lägga fram sitt utträdesavtal igen i någon form - i så fall för fjärde gången.

””

Samtidigt hoppas fortfarande hårdbrexitsidan på premiärministerns stöd för ett utträde utan avtal med EU den 12 april.

””

Två veckor kvar

Övriga EU sitter samtidigt och väntar otåligt på besked från London om hur, när och ens om Storbritannien har tänkt sig att lämna unionen.

””

Övriga EU har gett Storbritannien till den 12 april på sig att bestämma sig om vägen vidare. Den 10 april håller de 27 kvarstannande stats- och regeringscheferna ett extrainsatt brexittoppmöte i Bryssel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons