Annons

Republikaner fick backa inför kongressöppning

Skattesänkningar och avregleringar stod på agendan när USA:s 115:e kongress samlades i Capitolium i Washington DC.(TT)
Publicerad 3 januari 2017

Republikanen Paul Ryan omvaldes som väntat som talman när den nya kongressen öppnade på tisdagen. Republikanerna fortsätter ju att ha majoriteten i både senaten och representanthuset - trots att de tappade några platser vid kongressvalet i november - och de får snart sällskap av Donald Trump i Vita huset.

En fingervisning om att det kan bli en oortodox arbetsordning mellan den lagstiftande och den verkställande makten de kommande åren kom några timmar före kongressens samling då en tydligt irriterad Trump på Twitter uppmanade de republikanska ledamöterna i representanthuset att ägna sig åt viktigare frågor än att försöka lägga ned Office of Congressional Ethics (OCE).

Annons

"Med allt som kongressen har att göra, måste man verkligen välja att försvaga den oberoende etikgranskaren, hur orättvis den än må vara, som sin första handling och prioritet", twittrade Trump.

"Gyllene möjlighet"

OCE är ett organ för granskning av kongressledamöter som bildades 2008 efter korruptionsskandaler som ledde till att tre ledamöter hamnade i fängelse. Men dagen före kongressens öppnande samlades representanthusets republikaner och enades om att genomföra ett initiativ om att lägga ned etikorganet direkt efter tisdagens invigning. Men så fort planerna blev kända mötte de stark kritik från både allmänhet och andra politiker.

"Fokusera på skattefrågor, sjukvård och andra områden som är mycket viktigare", fortsatte Trumps tweet.

Kort därpå rapporterade bland andra Reuters att förslaget dras tillbaka,

Men det faktum att kongressen har republikansk majoritet och att det kommer att sitta en republikan i Vita huset banar väg för en mer renodlad politik och snabba beslut, till skillnad från det dödläge som rått under demokratiske Barack Obamas sista tid.

””
””

Obamacare görs om

Ett sådant exempel är Obamas sjukförsäkringsreform Affordable Care Act, anser Lott. Den tvingades igenom kongressen 2010 då Demokraterna var i majoritet, men utan något stöd från Republikanerna. Utan arbete över partigränserna skapas inte varaktiga reformer, när Obama nu avgår väntas stora delar av lagen göras om.

Den 115:e kongressen arbetar under 2017 och 2018. En av de första uppgifterna blir att den 6 januari räkna antalet elektorsröster och formellt deklarera Trump som vald president. Senaten måste också så snart som möjligt hålla utfrågningar av och - sannolikt - godkänna de personer som Trump nominerat till olika ministerposter.

Nästa kongressval äger rum i november 2018.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons