Annons

AP utreder anklagelserna mot Giske vidare

Det norska Arbeiderpartiet ska gå igenom anklagelserna om sexuella trakasserier mot vice ordförande Trond Giske innan något slutligt beslut fattas om hans framtid, meddelar partledaren Jonas Gahr Støre.(TT)
Publicerad 2 januari 2018

Sent på nyårsdagens kväll kom beskedet att Giske tills vidare stängs av från posten som vice ordförande i Arbeiderpartiet (AP) efter anklagelser om sexuella trakasserier. Under tisdagen restes krav internt om att han ska lämna sin post permanent, men så långt vill inte partiledaren gå. Först vill han bland annat höra Trond Giskes - som för närvarande är sjukskriven - version liksom vad de kvinnor som anmält har att säga.

””

Jonas Gahr Støre säger att partiet ska utreda anmälningarna så snart som möjligt.

Annons

"Falska påståenden"

På frågan om det är bedömningen av om det ur ett juridiskt perspektiv förekommit sexuella trakasserier eller inte som kommer att avgöra om Trond Giske får förtroende att sitta kvar svarar Jonas Gahr Støre:

””

Trond Giske har själv skrivit på Facebook att han anser att det blev omöjligt att utföra uppdraget som vice ordförande på ett bra sätt. Samtidigt går han till storms mot "falska påståenden som läckts till medier".

””

Ledningen för de norska socialdemokraterna har fått stark intern kritik enligt en rapport som tidningen VG tagit del av.

Rapporten pekar bland annat på "en extremt dålig arbetsmiljö", bristande respekt och ett ledarskap byggt på rädsla som drabbar kvinnor mer än män. Rapporten är framtagen av fackföreningen som organiserar Arbeiderpartiets ledamöter i stortinget.

Medger opassande beteende

"Det uppfattas som mycket frustrerande eller kanske nästan skrämmande att det inte finns någon att gå till när problem uppstår", står det bland annat i rapporten.

Det är flera kvinnor inom Arbeiderpartiet som har pekat ut Trond Giske. Exakt vad som har hänt är oklart, men partiledaren har bekräftat i en intervju att flera kvinnor berättat att Giske tidigare utsatt dem för "obehagligheter av sexuell karaktär". Giske har medgett att han betett sig opassande och beklagat att personer upplevt hans beteende som obehagligt.

Trond Giske har varit sjukskriven sedan den 22 december men har signalerat att han vill tillbaka till politiken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons