Nordkorea visar militära muskler inför OS

Samtidigt som OS rullar i gång söder om gränsen har Nordkorea genomfört en stor militärparad i Pyongyang. Ledaren Kim Jong-Un såg stolt och glad ut när han skådade ut över styrkorna på Kim Il-Sung-torget.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

På torsdagen genomförde Nordkorea en militärparad för att fira 70-årsdagen för militären i landet. Paraden hade utan förklaring flyttats från i april till dagen före OS-invigningen i Sydkorea.

Flera regementen paraderade framför ledaren Kim Jong-Un och resten av det slutna landets ledning i huvudstaden Pyongyang.

””

Även stridsfordon av olika slag, däribland lastbilar med robotar på, körde förbi framför det nordkoreanska ledargarnityret. Förra året direktsändes evenemanget, men i år kablades paraden ut först några timmar efter att den hade ägt rum.

"Ingen avsikt att ses"

Både USA och Nordkorea kommer att ha högt uppsatta politiska ledare på plats under OS. Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong och den ceremonielle statschefen Kim Yong-Nam ska besöka Sydkorea - samtidigt som USA:s vicepresident Mike Pence och president Donald Trumps dotter Ivanka Trump.

Pence har inför besöket aviserat hårdare tag mot Kim Jong-Uns regim och nya ekonomiska sanktioner. Samtidigt har han svarat "vi får se vad som händer" på frågan om det ska ske några samtal mellan länderna.

””

Nordkorea har inte för avsikt att använda vinter-OS i ett politiskt spel, heter det.

””

Mike Pence säger - på besök i Japan före ankomsten till Sydkorea och ett möte med president Moon Jae-In - att USA och landets allierade strävar efter att på fredligt sätt få Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram.

Med sig till Sydkorea har han enligt nyhetsbyråer pappan till Otto Warmbier, en amerikansk student som dog förra året efter att ha suttit fängslad i Nordkorea i 17 månader.

Flera toppolitiker på plats

På samma arena vid OS-invigningen kommer Kim Yo-Jong - svartlistad av myndigheter i USA på grund av "allvarliga brott mot mänskliga rättigheter" - befinna sig som vip-gäst tillsammans med Kim Yong-Nam. Sydkorea har också bett FN om ett undantag från FN-sanktionerna för att Nordkorea ska få ha med en svartlistad person, Choe Hwi.

På invigningen kommer också Japans Shinzo Abe, premiärminister för ett land som Nordkorea skjutit flera robotar över, att befinna sig.

TT