Nobelpris kan tina upp frusen fred

Genom att ge fredspriset till Colombias president hoppas Nobelkommittén att landets avstannade fredsprocess ska kunna kickstartas. Men många ifrågasätter beslutet att inte belöna Farcgerillan. Och fortfarande måste fredsavtalets hårdnackade motståndare blidkas.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Nobelpriset tas på stort allvar i Colombia. En indikation på det är att den framlidne nationalskalden Gabriel García Márquez, som fick Nobelpriset i litteratur 1982, ofta refereras till som "el Nobel".

Att presidenten Juan Manuel Santos nu kan sälla sig till den skaran, är tänkt att ge en positiv injektion till hans ifrågasatta fredsavtal med Farcgerillan.

””

Det tog nästan fyra år att mangla fram det ambitiösa fredsavtalet. Båda parter har fått ge och ta i de svåra förhandlingarna i Havanna. Nobelkommitténs beslut att bara belöna regeringssidan kom därför som en överraskning för många bedömare.

Lovar ändringar

””

Hittills har dock Farc, åtminstone utåt sett, svalt förtreten. Dess ledare Rodrigo Londoño twittrade sina gratulationer till president Santos, och senare lovade de i ett gemensamt uttalande att fortsätta samtalen för att göra nödvändiga ändringar i avtalet.

Där börjar dock de stora svårigheterna.

Efter att folkomröstningen om avtalet i september överraskande resulterade i en knapp seger för nejsidan har motståndarna stärkts i sina övertygelser. Nejsidan, ledd av den förre presidenten Álvaro Uribe, varnar bland annat för att Colombia skulle förvandlas till ett Venezuela om Farc släpps in i det politiska systemet.

Kan gå vidare

Man är även skarpt kritisk till avtalets löften om amnesti för mindre allvarliga brott under konflikten, och möjligheten att dömas till en längre tids samhällstjänst i stället för fängelse vid erkännande av grövre handlingar.

Även Uribe gratulerade visserligen sin rival till fredspriset, men tillade att han fortfarande hoppas på förändringar i avtalet. Det är dock svårt att tro att Farc skulle acceptera nejsidans krav, tror sociologen och mångåriga Colombiakännaren Anders Rudqvist.

””

Santos har dock möjligheten rent legalt att efter mindre revideringar i avtalet aktivera det, även om motståndarna inte skulle vara helt nöjda. Men han brottas med låga popularitetssiffror - och om han förlorar makten till oppositionen i nästa val kan fredsprocessen komma att avbrytas igen.

TT