Annons

Naziföremål på ännu en tysk armébas

Tyska utredare har hittat minnesföremål från nazitiden i en militärbarack, liknande dem som påträffades på garnisonen där en officer som misstänks ha planerat en rasistiskt motiverad attack tjänstgjorde.(TT)
Publicerad 6 maj 2017

Upptäckten vidgar skandalen om högerextremism i den tyska armén, vilket skadar försvarsminister Ursula von der Leyen.

Spiegel Online rapporterar om ett utställningsskåp med hjälmar från nazitiden utanför kantinen vid en kasern i Donaueschingen i sydvästra Tyskland.

Annons

Dessutom hängde det bilder på soldater i naziregimens armé Wehrmacht på en vägg i ett rum, där pistoler från samma era, ännu fler hjälmar och militära hederstecken visades.

Utredarna hittade ett liknande rum vid en kasern i franska Illkirch, där officeren som misstänks ha planerat ett terrordåd tjänstgjorde i en tysk-fransk brigad.

En talesperson för det tyska försvarsdepartementet uppger att föremålen som påträffades vid kasernen i Doanueschingen inte leder till några straffpåföljder. Innehav av vanliga Wehrmacht-föremål är inte brottsligt. Däremot är exponering av hakkors det.

Men vid ett besök i Illkirch i onsdags sade von der Leyen att hon inte tänker tolerera att Wehrmacht vördas i den nutida armén Bundeswehr.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons