Annons

Museveni: Inte en mans uppgift att laga mat

Han säger att han inte har klivit in i köket sedan han gifte sig, och att det inte är en mans uppgift att laga mat. Ugandas 74-årige president Yoweri Museveni kritiseras efter att ha luftat åsikter om rollfördelningen i ett äktenskap. "Ett hems överhuvud går aldrig in i köket.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Han säger att han inte har klivit in i köket sedan han gifte sig, och att det inte är en mans uppgift att laga mat. Ugandas 74-årige president Yoweri Museveni kritiseras efter att ha luftat åsikter om rollfördelningen i ett äktenskap.

"Ett hems överhuvud går aldrig in i köket. Det är nu 45 år med Mama Janet (hans fru) och jag har aldrig klivit in i köket. Det är så det ska vara", sade Museweni i ett uttalande om att politiker och tjänstemän bör hålla sig till sina roller.

Annons

Men Winnie Byanyima, biståndsorganisationen Oxfams högste chef som är från Uganda, är "besviken" och kritiserar presidenten.

"Matlagning är inte kvinnans jobb. Det är en livskunskap. Alla människor - män och kvinnor - borde laga mat", skriver hon.

Hon påpekar också att om bara kvinnor förväntas utföra sysslor i hemmet försvåras deras möjlighet till ekonomisk och politisk jämlikhet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons