Annons

Möjlig Merkel-efterträdare: AFD är nazistiskt

Den tyske politikern Friedrich Merz, som kandiderar till att efterträda Angela Merkel som partiledare för Kristdemokraterna (CDU), avvisar alla tankar på ett samarbete med högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD).(TT)
Publicerad 12 november 2018

Den tyske politikern Friedrich Merz, som kandiderar till att efterträda Angela Merkel som partiledare för Kristdemokraterna (CDU), avvisar alla tankar på ett samarbete med högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD). Partiet är i sin nuvarande form "absolut och fullständigt" uteslutet som samarbetspartner för CDU, enligt Merz.

””

Samtidigt säger sig Merz vilja vinna tillbaka de väljare som gått från CDU till AFD, ett parti som grundades 2013 och vuxit sig starka med ett invandringskritiskt och islamfientligt budskap.

Annons

AFD, som sedan i höstas sitter i förbundsdagen, kallas omväxlande högerpopulistiskt, högerradikalt eller främlingsfientligt. Partiet brukar dock inte kopplas ihop med nationalsocialism, en ideologi som ledde till folkmord på miljontals judar och andra under Adolf Hitlers regim.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons