Misslyckade förhandlingar om Nordirland

Förhandlingarna om maktdelning i Nordirland har misslyckats. Och nu gör sig den brittiska regeringen redo att lägga fram en budget för regionen. Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland.

Förhandlingarna mellan det republikanska partiet Sinn Féin och probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP) om maktdelningen har pågått i månader, men parterna har inte lyckats komma överens.

””

Att en budget läggs fram av den brittiska regeringen är ett steg tillbaka till ett direktstyre och många är rädda för att det kan påverka den känsliga politiska balansen i Nordirland.

Storbritanniens Nordirlandsminister James Brokenshire säger att om det inte finns några omedelbara utsikter för ett nytt styre har han inga andra alternativ än att inleda budgetprocessen. Han tillägger att processen kan återlämnas om parterna kommer överens.

Irlands utrikesminister Simon Coveney säger att den irländska regeringen kommer att kräva att få en roll i att styra Nordirland om inte Sinn Féin och DUP kan enas.

TT