NRC: Civila behöver skydd mot IS-attacker

Minst 75 civila dödades i gårdagens bilbombsdåd i den syriska provinsen Dayr al-Zawr. - När de till slut har chansen att fly till en plats där de tror att de är säkra, så är de inte det, säger Rachel Sider, vid hjälporganisationen NRC.(TT)
Publicerad 5 november 2017

Dådet, som ska ha utförts av terrorrörelsen IS, genomfördes bland flyktingar som samlats på östra sidan av floden Eufrat, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Området kontrolleras av de USA-stödda SDF-styrkorna. Bland dödsoffren finns barn. Utöver de döda beräknas omkring 140 människor ha skadats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

””

Stannar nära konflikten

Många invånare som flyr städer i samband med militära offensiver tar sig inte tillräckligt långt från konfliktområdet, utan stannar nära frontlinjerna för att kunna ta sig tillbaka när det blivit lugnare för att skydda ägodelar och se till sina hem, som kanske förstörts eller skadats i strider. De drar sig för att ta sig långa sträckor till områden de inte känner till och slår sig ned i vad de tror vara säkra platser i närheten av hemstaden.

Att civila angrips av IS på det här sättet är inget nytt, enligt Rachel Sider. Senast den 12 oktober dödades minst 18 civila i ett bombdåd i den nordöstra Hasakeh-provinsen.

””

Flydde strider

Offren för attentatet är människor på flykt undan striderna i den oljerika provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra delen av landet. Förmodligen var deras avsikt att sätta sig i skydd, men samtidigt stanna i närheten av sina forna hem.

Rädda Barnen har nyligen beräknat att runt 350 000 människor har flytt undan den senaste tidens strider i området, runt hälften av dem barn, skriver AFP. Enligt NRC anländer omkring 2 000 människor till flyktingläger i regionen dagligen,

I fredags rapporterade statlig syrisk tv att regeringsstyrkor återtagit staden med samma namn från IS, som kontrollerat halva delen av storstaden sedan 2014 och hållit den regeringsstyrda delen av staden under belägring.

Hårt ansatta

Jihadistgruppen har därmed blivit av med ytterligare ett fäste i Syrien, efter att tidigare ha förlorat sin självutropade huvudstad al-Raqqa, omkring 15 mil nordväst om Dayr al-Zawr.

Enligt källor med direkt kunskap om situationen i området tyder den senaste IS-attacken mot civila på att gruppen har försvagats, och att bombdådet utförts i desperation. Det är inte heller osannolikt att familjemedlemmar till IS-anhängare dödades i attacken, eftersom de liksom andra civila försöker lämna rena krigszoner.

IS kontrollerar nu omkring 37 procent av provinsen Dayr al-Zawr, till större del ökenlandskap vid den irakiska gränsen. Även på andra sidan gränsen mot Irak är gruppen hårt ansatt av en Bagdadledd offensiv.

TT