Över 150 döda i strider i Juba

Över 150 soldater från rivaliserande grupper har dödats i strider i Sydsudans huvudstad Juba. En medarbetare på mediebolaget al-Jazira såg döda soldater ligga på en gräsmatta alldeles invid presidentpalatset.(TT)
Publicerad 9 juli 2016

Både presidenten Salva Kiir och hans vicepresident, rebelledaren och rivalen Riek Machar, befann sig inne i byggnaden när eldgivningen startade i fredags, bara några få timmar innan det krigshärjade landets femårsdag inleddes. Enligt uppgifter till AFP från rebellsidan har fler än 150 soldater har mist livet.

al-Jazira rapporterar att ingen har tagit på sig skulden för angreppen, som enligt mediebolagets medarbetare i John Hendren pågick under lång tid. BBC News rapporterar att striderna startade sedan Kiirs och Machars livvaktsstyrkor börjat beskjuta varandra. Enligt Reuters pågick de både utanför presidentpalatset och i en arméförläggning.

””

Dödstal kan stiga

Vid en tidigare uppräkning av offren sades 35 av 115 dödade höra till Machars SLMP-IO-styrkor medan 80 var regeringssoldater, rapporterar Reuters med hänvisning till Nyarji.

Regeringen har inte kommenterat situationen i Juba, som enligt ett vittne på lördagen beskrivs som lugn men spänd.

Sydsudan har ställt in allt femårsfirande för att spara pengar, men våldsutbrottet är ännu en påminnelse om att inbördeskriget, som plågat Sydsudan sedan december 2013, fortsätter.

Avtal har inte hjälpt

Kriget startade sedan Kiir sparkat hela regeringen inklusive vicepresidenten Riek Machar. Den senare har därefter återinsatts som vicepresident, men trots flera överenskommelser om vapenvila har våldsamheterna fortsatt.

I torsdags dödades fem soldater när strider bröt ut vid en vägspärr i Juba mellan styrkor som är trogna Machar och de som är lojala med Kiir. Såväl presidenten som vicepresidenten har fördömt händelsen och manat till lugn.

Striderna i torsdags och i fredags är de första större utbrotten av våld i Juba sedan Machar återvände till huvudstaden i april efter att ha blivit återinsatt som vicepresident.

TT