Miljöaktion mot Statoil och Gazprom

Miljöorganisationen Greenpeace har i dag inlett en aktion mot norska Statoils oljeutvinning i Barents hav samt mot ryska Gazprom.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2014
Foto: Scanpix

Aktivister från åtta länder, däribland Sverige, bordade vid femtiden i morse oljeriggen Transocean Spitsbergen i protest mot Statoils planer på att borra i norska Arktis, nära Björnöns naturreservat.

"Ett oljeläckage här skulle innebära en katastrof", säger 23-åriga Rosanna Endre, svensk aktivist från Stockholm, i Greenpeace pressmeddelande.

Statoil riktar hård kritik mot aktivisterna som uppträder "oansvarigt och olagligt". Statoil understryker riskerna med aktioner mot en oljerigg i öppet vatten men säger sig "respektera rätten till lagliga protester", uppger bolaget enligt NTB. Statoil uppger att man kan komma att be den norska kustbevakningen att ingripa mot aktivisterna. Ett norskt kustbevakningsfartyg finns också i närheten.

Natten till i dag slog också ett 30-tal Greenpeaceaktivister till mot en av det ryska gas- och oljebolaget Gazproms borrplattformar som lagt till i nederländsk hamn på väg mot Arktis. Sex aktivister greps sedan dykare bland dem kedjat fast den enorma riggen vid kaj för att hindra plattformen från att lägga ut. Inga svenskar deltog i den aktionen.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.