Merkel har vind i seglen igen

Vinden har vänt för Angela Merkel. Efter månader av motgångar har den tyska förbundskanslerns popularitet åter skjutit i höjden, visar en ny mätning. Det har varit ett tufft halvår för Angela Merkel.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Det har varit ett tufft halvår för Angela Merkel. Internt partikäbbel, framgångar för högerpopulister och flera islamistiska våldsdåd har skapat huvudvärk för den tyska ledaren - men nu har opinionen svängt.

54 procent av de röstberättigade tyskarna är nöjda med Merkels arbete, enligt den färska opinionsundersökningen Deutschlandtrend, som genomförs på uppdrag av public service-bolaget ARD. Det är en uppgång med 9 procentenheter sedan förra upplagan av den månatliga mätningen.

Det kraftiga uppsvinget kan komma som en överraskning för den som följde firandet på årsdagen av den tyska återföreningen i måndags. Då befann sig Merkel i Dresden, där hon buades ut av ilskna demonstranter, många från den rasistiska Pegidarörelsen.

Just högerextremism är också något som väcker rädsla hos tyskarna. 84 procent av de tillfrågade anser att risken för högerextrema attentat eller övergrepp är stor eller mycket stor. 68 procent anser detsamma om risken för islamistiska attentat.

Stödet för Merkels parti CDU och systerpartiet CSU är i stort sett oförändrat - 33 procent. 22 procent stödjer socialdemokratiska SPD, en procentenhet mindre än i september.

TT