Annons

Sri Lankas president backar - fortsatt kris

Regeringskrisen i Sri Lanka troddes vara på väg mot en lösning, när president Maithripala Sirisena hävde stängningen av parlamentet och kallade till en omröstning på måndag. Sedan kovände han.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Det inledningsvis goda beskedet kom efter ett möte mellan presidenten och parlamentets talman Karu Jayasuriya, som varnat för ett blodbad om de politiska oroligheterna inte får en lösning.

Men senare under dagen ändrade sig presidenten och beslutade att parlamentet fortfarande ska vara stängt - fram till den 16 november.

Annons

Presidenten utlöste krisen när han sparkade den sittande premiärministern Ranil Wrickremasjinghe och ersatte honom med Mahinda Rajapaksa. Under måndagens möte, som nu inte tycks komma till stånd, skulle en omröstning hållas för att avgöra vem av de båda som har starkast stöd.

Sirisena vidhåller att han handlat inom lagens ramar, men talmannen, som innehar landets tredje tyngsta ämbete, vägrade försvara hans beslut. Enligt en tjänsteman som varit inblandad i förhandlingarna har talmannen hotat att trotsa presidenten och sammankalla parlamentet på fredag om en kompromiss inte nås.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons