Annons

Backåkra gjorde susen - men inte mot konflikterna

Skåneutflykten var det som behövdes för att FN:s säkerhetsråd skulle få det lite mer harmoniskt tillsammans. Kvittot på att lite Dag Hammarskjöld-anda och lantliv hjälpte säkerhetsrådet har statsminister Stefan Löfven fått av FN:s generalsekreterare.(TT)
Publicerad 6 juli 2018
””

Generalsekreterare António Guterres tog Löfven under armen när de möttes en halvtimme i FN-skrapan i New York på fredagen.

FN står i fokus under Löfvens fem dagar långa besök i New York och toppas med att han håller i säkerhetsrådets ordförandeklubba på måndag.

Annons

Låsta positioner

Guterres var också på skånsk mark i april, då det var många leenden och utåt sett god stämning utanför den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds gård Backåkra. Tanken med att samlas ute på vischan var delvis att försöka skapa ett bättre arbetsklimat, öppningar och lite mer samsyn i ett ganska så handlingsförlamat säkerhetsråd.

””

Att få prata mer öppet och förutsättningslöst i en annan miljö tror han bidrog till utvecklingen.

””

Men allt är inte personkemi och arbetsmiljö i säkerhetsrådet. Konflikter och krig fortsätter. Låsta positioner i säkerhetsrådet fortsätter. Knutar är svåra att lösa. Vetorätt blockerar resolutioner.

"Bidra i dialogen"

Situationen i Syrien, Kongo och Myanmar (tidigare Burma) stod på agendan när Löfven mötte Guterres.

TT: Vad tror du om möjligheter att lösa Syrienkonflikten innan Sveriges medlemskap går ut vid årsskiftet?

””

Generalsekreterare António Guterres, som tillträdde i sin roll samtidigt som Sverige fick en tillfällig plats i säkerhetsrådet, hymlar inte med att FN:s säkerhetsråd behöver reformeras för att det ska börja fungera bättre och mer framgångsrikt. Och Sverige är med på bollen. När agendan för den svenska ordförandemånaden juli delvis sattes av den svenska FN-representationen fördes det fram att FN måste blir mer transparent, öppet och relevant för att leverera ett bättre resultat - och den samsynen om att ett moderniserat säkerhetsråd dryftade Guterres och Löfven under sitt möte i FN-skrapan.

"Öppenhet och tillitsskapande"

””

Sveriges tid som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd är inne på sista versen för den här gången. Ett halvår återstår. Förbättrad samtalstonen är något som Sverige kan blicka tillbaka till under de 18 månader som har passerat.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons