Annons

Lån från brexit-finansiär utreds

Brittiska National Crime Agency (NCA) har inlett en utredning om misstänkt otillåten finansiering av kampanjer för brexit inför folkomröstningen 2016.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Brittiska National Crime Agency (NCA) har inlett en utredning om misstänkt otillåten finansiering av kampanjer för brexit inför folkomröstningen 2016.

Utredningen startade sedan valkommissionen funnit "rimliga skäl" att den brittiske affärsmannen Arron Banks inte är den egentliga källan bakom lån på åtta miljoner pund, eller 94 miljoner kronor, till brexitkampanjen.

Annons

Banks, som äger ett försäkringsbolag, var officiellt den enskilt störste kampanjdonatorn.

Utredningen om Banks transaktioner från bolag till kampanjen kopplas av brittiska medier till avslöjanden om hans hemliga möten med högt uppsatta ryska diplomater vid tiden för folkomröstningen.

Men enligt NCA, som jobbar med organiserad och ekonomisk brottslighet, handlar utredningen om misstänkta finansiella lagöverträdelser och inte om misstänkt brott mot vallagen. Banks nekar till att ha gjort något olagligt alls.

Enligt en talesperson för premiärminister Theresa May finns inga tecken på inblandning som påverkat landets demokratiska processer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons