Annons

Läkare i Marocko vägrar utfärda oskuldsbevis

Läkare i Marocko har börjat vägra utfärda så kallade oskuldsbevis, rapporterar medier i landet. Enligt källor till tidningen Assabah handlar motståndet om att vissa läkare tycker att oskuldsbevisen är både förminskande och förödmjukande mot kvinnor som testas, skriver nyhetssajten Bladi.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Läkare i Marocko har börjat vägra utfärda så kallade oskuldsbevis, rapporterar medier i landet.

Enligt källor till tidningen Assabah handlar motståndet om att vissa läkare tycker att oskuldsbevisen är både förminskande och förödmjukande mot kvinnor som testas, skriver nyhetssajten Bladi.

Annons

Beslutet grundar sig också i samstämmiga studier från Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s råd för mänskliga rättigheter som visar att det är omöjligt att fastställa att en kvinna inte haft penetrationssex genom att undersöka hennes vagina. Testen kan dessutom framkalla blödningar och leda till spridning av sexuellt överförbara sjukdomar, enligt FN.

Personer som gifter sig i Marocko har ingen laglig skyldighet att uppvisa ett oskuldsintyg. I majoriteten av fallen är det anhöriga till brudgummen eller brudgummen själv som kräver intyget inför ett giftermål, skriver Bladi.

I fjol spreds ett rykte om att landets försvarsmakt skulle börja kräva oskuldsintyg för kvinnliga rekryter, men ryktet dementerades kategoriskt av regeringen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons