Annons

Lägger ner arbete - i sympati för DR-kollegor

Danmarks Radio-anställda runt om i landet lägger tillfälligt ner sina arbeten i sympati för varslade kollegor på public service-bolaget. Uppsägningsbesked mötte 205 anställda i dag, andra har varslats tidigare eller avgår frivilligt.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

Kollegor vid DR-avdelningar på Fyn, Själland och södra Jylland har gått hem för att visa sympati och väntas återgå till jobbet först under torsdagen.

””

Var femte krona i Danmarks Radios budget ska sparas efter en överenskommelse mellan Danmarks regering och Dansk Folkeparti i juni. För knappt en månad sedan stod det klart att det kostar i båda antal anställda och kanaler.

Annons

Totalt handlar det om årliga besparingar på omkring 420 miljoner danska kronor när sparpaketet är fullt genomfört 2021, uppgav DR i ett pressmeddelande. Nu står det klart att totalt 382 tjänster försvinner från DR - 205 medarbetare varslades under onsdagen om uppsägning och 26 chefer är varslade sedan tidigare. Dessutom har 64 personer ingått överenskommelser om frivillig avgång och genom bland annat omplaceringar sparas 87 tjänster in.

"Det här är en av de jobbigaste och längsta dagarna någonsin för alla på DR. Vi har tillsammans med de fackliga organisationerna gjort vårt yttersta för att reducera antalet uppsägningar, och det har lyckats begränsas till 205", säger generaldirektör Maria Rørbye Rønn i ett pressmeddelande och betonar att det ändå är många medarbetare som drabbats hårt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons