Kyrkoöverhuvuden ber historisk bön

Påve Franciskus och den anglikanska kyrkans överhuvud Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, kommer att be tillsammans offentligt, uppger Vatikanen. Det blir första gången på nästan 500 år som en påve genomför en offentlig bön tillsammans med en ärkebiskop av Canterbury.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Påve Franciskus och den anglikanska kyrkans överhuvud Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, kommer att be tillsammans offentligt, uppger Vatikanen. Det blir första gången på nästan 500 år som en påve genomför en offentlig bön tillsammans med en ärkebiskop av Canterbury.

Den historiska och starkt symboliska handlingen kommer att genomföras på onsdag i kyrkan San Gregorio al Celio i Italiens huvudstad Rom. Schismen mellan de båda kyrkorna inleddes 1534 i samband med att den engelske monarken Henry VIII bröt med Rom genom att deklarera att han var den engelska kyrkans överhuvud.

Dagen efter bönen kommer de båda kyrkliga ledarna att mötas i Vatikanen. Det blir deras andra möte sedan den 20 september då de deltog i en interreligiös gudstjänst i Italien.

Påve Franciskus har sedan tillträdet 2013 sökt stärka banden mellan katolicismen och andra kristna inriktningar.

TT