Många flyktingar av kurdisk-irakisk konflikt

I en utsträckt hand till Bagdad föreslår det kurdiska självstyret i norra Irak en gemensam kurdisk-irakisk insats vid en av gränsövergångarna mot Turkiet. Samtidigt kommer siffror på att över 180 000 civila tvingats på flykt av konflikten mellan kurderna och den irakiska regeringen.(TT)
Publicerad 2 november 2017

Gränsinsatsen, som skulle ske tillsammans med observatörer från den USA-ledda alliansen mot IS, är en utsträckt hand till Bagdad, enligt det kurdiska styret i Erbil.

I mitten av oktober inledde irakiska regeringsstyrkor en offensiv för att inta områden som både Bagdad och det kurdiska styret gör anspråk på, däribland Kirkuk. Premiärminister Haider al-Abadi meddelade i fredags att den insatsen nu pausas, bland annat sedan kurdiska peshmergastyrkor dragit sig tillbaka från flera av de omstridda områdena.

Bakgrunden är en omröstning om självständighet för irakiska Kurdistan i slutet av september, som upprört regeringen i Bagdad.

Över 180 000 civila, de flesta kurder, har enligt FN tvingats på flykt på grund av konflikten.

"Den 2 november är över 183 000 undanträngda i de omtvistade områdena, varav 79 000 från staden Kirkuk", skriver FN:s humanitära koordinator i Irak.

TT