Kritiserad medielag sjösätts i Polen

Polens president Andrzej Duda har undertecknat en hårt kritiserad ny lag om styrning av statliga medier, uppger en talesman enligt nyhetsbyrån AFP. Lagen innebär att finansministern båda ska utse och även kunna sparka chefer på de statliga radio- och tvföretagen.(TT)
Publicerad 7 januari 2016

Polens president Andrzej Duda har undertecknat en hårt kritiserad ny lag om styrning av statliga medier, uppger en talesman enligt nyhetsbyrån AFP. Lagen innebär att finansministern båda ska utse och även kunna sparka chefer på de statliga radio- och tvföretagen.

Tillsammans med en annan ny lag, som knyter författningsdomstolen närmare den politiska ledningen, har medielagen utlöst många oroade röster i omvärlden.

EU har uttryckt oro över medielagen som antogs med bred majoritet i parlamentet. Rättighetsgrupper har också kritiserat. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har varnat för att de nya reglerna kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, och i förlängningen skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i unionen.

Enligt tidningen Die Zeit leder lagen bland annat till att berörda medier på sikt ska få "nationella uppdrag" för att stärka publikens "patriotiska hållning".

TT