Kravet till Orbán: be om ursäkt

Be om ursäkt, är kravet på Ungerns premiärminister Viktor Orbán om hans parti ska få vara kvar i EU-högerns partigrupp EPP. Avgörandet faller om två veckor. EPP:s gruppledare Manfred Weber vill se åtgärder direkt från Orbán och hans regeringsparti Fidesz.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

EPP:s gruppledare Manfred Weber vill se åtgärder direkt från Orbán och hans regeringsparti Fidesz.

””

Weber, som är kristdemokratiskt konservativa EPP:s huvudkandidat till att bli näste ordförande i EU-kommissionen, anser också att Orbán måste be om ursäkt till de övriga partierna inom EPP. Dessutom krävs garantier för att det privata universitetet CES får fortsätta verka i Budapest.

Orbán och hans syn på bland annat migration och relationerna till Ryssland har i flera år ifrågasatts av de mer moderata partierna inom EPP.

Affischkampanj

Kritiken har på sistone vuxit rejält sedan en ungersk regeringskampanj nyligen inletts med spetsen riktad mot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker - en av EPP:s centralfigurer.

I kampanjen anklagas Juncker för att vara i maskopi med den oppositionella ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros och vara ute efter att försämra gränsskyddet och släppa in mängder av migranter.

Svenska EPP-partierna M och KD tillhör nu en grupp på 12 partier i nio länder som vill att Fidesz antingen stängs av eller tvingas lämna partigruppen.

"Vill inte lämna"

Fast det vill inte Fidesz.

"Vi är redo att debattera och stå för vår åsikt. Fidesz vill inte lämna EPP. Vårt mål är att antiinvandringskrafterna ska få ökad styrka inom EPP", skriver partiet i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

Ett avgörande väntar vid ett partimöte inom EPP den 20 mars. Franske EU-parlamentsveteranen Joseph Daul, som är EPP:s formella partiledare, skickar en tydlig varning på förhand.

””

TT