Krav på att bokhandlare friges

Tusentals människor har samlats utanför regeringsbyggnaden i Hongkong med krav på att de fem bokhandlare som försvunnit ska friges, rapporterar The Guardian. Bokhandlarna, som säljer Peking-kritiska böcker, befaras ha gripits av kinesiska myndigheter. En av de fem har svenskt medborgarskap.(TT)
Publicerad 10 januari 2016

Tusentals människor har samlats utanför regeringsbyggnaden i Hongkong med krav på att de fem bokhandlare som försvunnit ska friges, rapporterar The Guardian. Bokhandlarna, som säljer Peking-kritiska böcker, befaras ha gripits av kinesiska myndigheter. En av de fem har svenskt medborgarskap.

Demonstrationen hölls i det område där tiotusentals personer under de så kallade paraply-protesterna gick ut på gatorna för att kräva helt och hållet fria val i Hongkong.

Bokhandlarnas försvinnanden har också lett till protester på nätet. En video inspelad av en ung aktivist som kräver besked från Peking har setts över 945 000 gånger sedan den lades upp på Facebook.

Sedan 2003 har den kinesiska regimens grepp om semiautonoma Hongkong hårdnat och Peking-ledningens kontor i Hongkong har ett stort inflytande över medierna.

TT