Annons

Thailändska pojkar hittade vid liv

Tolv pojkar och deras fotbollstränare som varit instängda i en översvämmad thailändsk grotta har hittats vid liv - efter nio dygn. Inga livstecken hade kommit från pojkarna, 11 till 16 år gamla, sedan de försvann tillsammans med den 25-årige tränaren den 23 juni i grottsystemet Tham Luang i norra Thailand.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

Inga livstecken hade kommit från pojkarna, 11 till 16 år gamla, sedan de försvann tillsammans med den 25-årige tränaren den 23 juni i grottsystemet Tham Luang i norra Thailand. Den omfattande räddningsaktionen försvåras av vattenmassorna som gjort det svårt att nå de grottkamrar där man hoppats finna pojkarna.

Men sent på måndagskvällen kunde Narongsak Osottanakorn, guvernör i provinsen Chiang Rai, berätta att de hittats vid liv.

””
Annons

Luftficka i grottkammare

Måndagens något bättre väderförhållanden gjorde det möjligt för räddningsmanskapet att ta sig djupare in i grottsystemet. Räddningsarbetarna kunde då närma sig en luftficka i en grottkammare med en upphöjd klippformation. Förhoppningen var att pojkarna nått dit när grottan översvämmades och det inte gick att ta sig ut.

Men pojkarna hade tvingats ännu längre in i grottsystemet, och de hittades 300-400 meter från klippformationen. Nu återstår den avancerade insats som krävs för att få de nödställda ut ur grottorna, som fortfarande är delvis översvämmade.

Skylt varnar

Grottsystemet, sammanlagt tio kilometer långt, är ett av de största i Thailand. En varningsskylt vid ingången uppmanar besökare att inte gå in under regnperioden juli-november.

Klasskamraterna till pojkarna har inte gett upp hoppet. Tilek Jana, vars kompis Prajak hör till fotbollslaget i grottan, väntar otåligt på att han ska återvända.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons