Annons

Kina begränsar handel med Nordkorea

Kina har förbjudit import av guld och jordartsmetaller från Nordkorea, i linje med nya FN-sanktioner mot den slutna diktaturens kärnvapenprovsprängningar och raketuppskjutningar. Kinesiska företag får inte heller exportera flygbränsle och andra oljeprodukter som kan användas för att tillverka raketbränsle.(TT)
Publicerad 5 april 2016

Kina har förbjudit import av guld och jordartsmetaller från Nordkorea, i linje med nya FN-sanktioner mot den slutna diktaturens kärnvapenprovsprängningar och raketuppskjutningar.

Kinesiska företag får inte heller exportera flygbränsle och andra oljeprodukter som kan användas för att tillverka raketbränsle.

Annons

Restriktioner ska även göras på importen av kol och järn från Nordkorea. Gruvindustrin bedöms vara en livlina för den avskurna nordkoreanska ekonomin. Bara kolhandeln mellan grannländerna hade ett värde av en miljard dollar förra året.

Kina är Nordkoreas viktigaste allierade, men motsätter sig landets kärnvapenprogram. Kinas agerande ses därför som avgörande för hur effektiva sanktionerna ska bli.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons