Kenyansk politiker förhörd om presidentceremoni

Ytterligare en kenyansk parlamentsledamot har gripits och förhörts om sitt deltagande vid ceremonin då oppositionsledaren Raila Odinga svors in som "folkets president". Den gripne, George Aladwa, släpptes efter några timmar på lördagen.(TT)
Publicerad 3 februari 2018

Ytterligare en kenyansk parlamentsledamot har gripits och förhörts om sitt deltagande vid ceremonin då oppositionsledaren Raila Odinga svors in som "folkets president". Den gripne, George Aladwa, släpptes efter några timmar på lördagen.

Aladwa är den tredje politikern som förhörs med anledning av ceremonin - en del av oppositionens kampanj mot fjolårets presidentval som enligt Odinga var riggat. Regeringen stoppade också tre tv-kanaler som planerade att sända ceremonin, ett beslut som kritiserats av både FN och USA.

Valet i somras var 72-årige Odingas fjärde försök att bli Kenyas ledare. Valkommissionen förklarade sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades på grund av oegentligheter. Omvalet i oktober bojkottades dock av Odinga och Kenyatta återvaldes för en andra mandatperiod.

TT