Annons

Keiko Fujimori häktad igen

Det blev en ganska kort sejour i frihet för peruanske oppositionsledaren Keiko Fujimori, dotter till Perus auktoritäre expresident Alberto Fujimori. Nu har den populära politikern häktats igen.(TT)
Publicerad 1 november 2018

En domstol begärde Fujimori häktad, och domaren Richard Concepción Carhuancho säger att det finns en allvarlig misstanke om att hon leder en kriminell organisation med kopplingar till hennes parti Fuerza Popular, och att det finns risk att hon annars försöker att fly.

Fujimori är häktad tills utredningen som involverar henne är avslutad. Enligt peruansk lagstiftning kan det i komplicerade fall som detta innebära upp till 36 månader. Vinner häktningen laga kraft grusar den med all sannolikhet hennes förhoppningar om att ställa upp i presidentvalet 2021.

Annons

Fujimoris advokat Giuliana Loza har tre dagar på sig att överklaga häktningsbeslutet.

Keiko Fujimori släpptes så sent som i mitten av oktober efter en kortare tids häktning. Hon anklagas för att ha tagit emot pengar från det brasilianska företaget Odebrecht. Byggjätten står i centrum för en massiv korruptionsskandal som skakat en rad länder i Latinamerika de senaste åren.

Enligt åklagarna ledde Fujimori en grupp inom sitt parti Fuerza Popular som tog emot kampanjpengar från Odebrecht enligt ett särskilt upplägg som syftade till att dölja varifrån bidragen kommit.

Sedan i juni utreds tre tidigare peruanska presidenter misstänkta för att på liknande sätt ha tagit emot mutor från företaget

TT

Annons
Annons
Annons
Annons