Annons

Känd korruptionsdomare blir minister

Den välkände brasilianske domaren Sérgio Moro tackar ja till att bli justitieminister i den blivande presidenten Jair Bolsonaros regering.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Den välkände brasilianske domaren Sérgio Moro tackar ja till att bli justitieminister i den blivande presidenten Jair Bolsonaros regering. Beskedet väcker glädje hos Bolsonaros anhängare och ilska hos motståndarna då Moro är mannen som fängslade en av den nyvalde presidentens stora rivaler, den före detta presidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

"Chansen att genomföra en stark agenda mot korruption och organiserad brottslighet med respekt för konstitutionen, lag och rätt ledde mig till att ta det här beslutet", säger Sérgio Moro i ett uttalande.

Annons

Någon annan får därmed ta över den stora brottsutredningen "Operation biltvätt", i vilken Moro dömt ett stort antal toppolitiker för inblandning i korruptionsskandaler.

Kritiker hävdar att "Operation biltvätt" varit politiskt motiverad för att underminera bland andra Lula da Silva och socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT). Lula var tidigare i år favorit till att vinna presidentvalet, men kunde inte ställa upp när han sattes i fängelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons