Kan bli första kvinnliga FN-chefen

Irina Bokova från Bulgarien är en av de hetaste kandidaterna till att ta över posten som FN:s generalsekreterare. I en TT-intervju säger hon att Sverige har mycket att bidra med i FN:s säkerhetsråd, inte minst med den feministiska utrikespolitiken.(TT)
Publicerad 7 juli 2016
””

Irina Bokova är före detta bulgarisk politiker och diplomat. Sedan 2009 är hon den första kvinnliga chefen för FN:s utbildnings-, vetenskaps- och kulturorgan Unesco.

Hon talar säkert, välformulerat och med lugn fast blick, 64-åringen. Nu vill hon också bli första kvinna på en ännu högre post, att efterträda Ban Ki-Moon som hela FN:s chef när han av går i slutet av året. Hon är en av tiotals nominerade men nämns ofta bland dem som anses vara hetast för att få jobbet.

Gillar urvalet

Bokova pekar på Sveriges uttalat prioriterade frågor i säkerhetsrådet, som landet tar plats i från årsskiftet: fred, konfliktslösning, jämlikhet och klimat - och säger att hon gillar urvalet.

””

Bokova säger också att Unesco arbetar mycket med frågor om fred, jämlik utbildning och mot våld och sexuella övergrepp. Hon gillar Sveriges feministiska utrikespolitik, säger hon.

””

Irina Bokova är en av tiotals nominerade till att efterträda Ban Ki-Moon, varav flera är kvinnor.

””

"Fantastik skola"

Bokova nämns ofta bland dem som anses vara hetast för jobbet, och tror att hon kan bidra mycket på grund av erfarenheten från Unesco.

””

Hon tror också att erfarenheten från den samhällsomvandling Östeuropa genomgått är en tillgång i jobbet, och pekar med stolthet på att hon är från Bulgarien.

””

Skakar av kritik

De som kritiserar Bokova anser dock att hon kan stå Ryssland lite för nära - men det skakar hon av sig:

””

Många har sagt att jobbet som generalsekreterare är fullkomligt omöjligt, bland de svåraste som finns.

TT: Varför vill du ha det?

””

TT