Hongkongaktivister vinner överklagande

Studentledaren Joshua Wong och två andra aktivister i Hongkong har vunnit ett överklagande i stadens högsta domstol. Men domstolen varnar för framtida förseelser. Domen har setts som ett test för självständigheten för stadens juridiska system, som uppges vara under tryck från Peking.(TT)
Publicerad 6 februari 2018

Domen har setts som ett test för självständigheten för stadens juridiska system, som uppges vara under tryck från Peking.

Wong, tillsammans med Nathan Law och Alex Chow, frihetsberövades i augusti förra året för deras roll i protesterna 2014.

Framtida brott straffas

En lägre domstol dömde dem inledningsvis till samhällstjänst respektive villkorlig dom. Men efter att regeringen ingripit, fick de tre stärkta straff när domen överklagades till mellan sex och åtta månader. Att regeringen krävde fängelsestraff har av demokrativurmare setts som ett hot på Pekings stärkta kontroll över den halvautonoma staden.

De tre har suttit i fängelse i ungefär två månader innan de släpptes mot borgen i november, i väntan på högsta domstolens beslut. Den högsta domstolen uppger att straffen för de tre var betydligt högre än liknande förseelser. Samtidigt slår domstolen fast att Hongkong är ett laglydigt samhälle och att framtida överträdelser som innehåller olagliga samlingar som leder till våld kan komma att dömas hårdare.

Inte så glada

De tre verkade inte överdrivet lyckliga över domslutet.

””

Wong, 21 år, var en av ledargestalterna under protesterna som lockade tusentals. Demonstranterna krävde fria val till ledande poster i staden. Flera personer har sedan dess åtalats för inblandning.

Amnestys Hongkongchef Mabel Au säger i ett uttalande att domstolen rättat till en orättvisa men tillade att alla politiskt motiverade åtal som syftar till att tysta demokratiförespråkare måste läggas ned.

TT