Annons

Donald Trump sparkar sin justitieminister

USA:s justitieminister Jeff Sessions avgår på president Donald Trumps begäran. Trump bekräftar Sessions avsked på Twitter. "Kära herr president, på din begäran lämnar jag in min avskedsansökan", skriver Sessions i ett uttalande enligt The New York Times.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Beskedet kom kort efter en presskonferens i Vita huset. På frågan om Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein kommer att få stanna på sina poster svarade Trump att han skulle återkomma senare i frågan.

Enligt Trump kommer Jeff Sessions stabschef Matthew G Whitaker att ta över som tillförordnad justitieminister, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Annons

"Vi tackar justitieminister Jeff Sessions för hans arbetsinsats, och önskar honom allt väl! En permanent ersättare kommer att nomineras vid ett senare tillfälle", skriver Trump på Twitter.

Ministern satt löst

Trump har vid ett flertal tillfällen antytt att Sessions suttit löst till som justitieminister. Något som retat presidenten har varit Sessions beslut att inte ansvara för den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning, som utreder misstänkt rysk påverkan under presidentvalskampanjen och möjliga kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland. Sessions, som under presidentvalskampanjen haft kontakter med Rysslands ambassadör, motiverade sitt beslut med att han kunde uppfattas som jävig.

Trump har flera gånger tidigare pressat Sessions att stoppa den särskilde åklagaren Robert Muellers allt mer politiskt heta utredning om eventuella tvivelaktiga kontakter mellan ryska företrädare och hans egen presidentvalskampanj.

Donald Trump har övertygats av sina rådgivare att behålla Sessions eftersom ett avsked skulle kunna leda till en kris inom det republikanska partiet där många är lojala till den tidigare senatorn, enligt källor till The Washington Post.

I privata samtal brukade Trump jämför Jeff Sessions med seriefiguren Mr Magoo, enligt källor till tidningen. Tecknaren Millard Kaufmans karaktär Mr Magoo är åldrad, närsynt och fumlig.

"Skamligt"

Efter en ovanligt hård tweet från Donald Trump i februari, där presidenten kallade sin justitieministers agerande för skamligt, svarade Jeff Sessions med ett uttalande:

"Så länge jag är justitieminister kommer jag att utföra mina plikter med integritet och stolthet, och det här departementet kommer att fortsätta att bedriva sitt arbete på ett rättvist och opartiskt sätt i enlighet med lagen och konstitutionen", skrev han enligt The Washington Post.

Nyligen kritiserade presidenten sin justitieminister återigen hårt i en intervju med nyhetssajten The Hill.

””
Annons

Tvinga fram avsked

Intervjun med the Hill tolkades som att Trump ville tvinga fram en avskedsansökan från Sessions.

””

Även vice justitieminister Rod Rosenstein har ansetts sitta löst till. Flera amerikanska medier har med hänvisning till källor tidigare rapporterat att både att Rosenstein planerat att avgå, och att Trump planerar att sparka honom. Rosenstein har det högsta ansvaret för Muellers Rysslandsutredning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons