Annons

Irländsk folkomröstning om mossig författning

Mödrar uppmanas att hålla sig borta från arbetslivet för att kunna fullgöra sina husliga sysslor. Nej, det handlar inte om en 1800-talsroman utan om avsnitt i EU-landet Irlands författning. Nu vill regeringen att de "föråldrade" bestämmelserna ändras.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

Därför kommer en folkomröstning för att få bort formuleringarna hållas i samband med presidentvalet som ska hållas senare i år, skriver Reuters.

Förslaget är det senaste i en rad för att uppgradera nationens socialt stockkonservativa författning från 1937.

Annons

Katolska kyrkan har haft stor makt i på Irland men dess inflytande har avtagit kraftigt på senare år. Exempelvis blev det ett ja till samkönade äktenskap i en folkomröstning 2015 och i maj i år vann ja-sidan en jordskredsseger i en folkomröstning om liberalare abortlagar.

"Plikterna i hemmet"

I författningen, som också innehåller en mängd referenser till olika kristna värderingar, står det exempelvis I en passage att genom sitt liv i hemmet "ger kvinnan ett stöd till det allmännas bästa som annars inte skulle kunna uppnås".

I en annan klausul uppmanas staten att sträva efter att "säkerställa att mödrar inte av ekonomiska skäl tvingas arbeta och på så vis negligera sina plikter i hemmet".

””

Vana vid folkomröstningar

””

Irländarna har stor vana vid folkomröstningar. I förra månaden tillkännagavs planer på en folkomröstning om att få bort brottet hädelse från konstitutionen. Också den folkomröstningen ska hållas i samband med presidentvalet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons