Annons

Irland tveksamt till evig sommartid

Om EU-förslaget att slopa omställningen mellan sommar- och vintertid blir verklighet skulle det innebära perioder av en timmes tidskillnad mellan Irland och brittiska Nordirland. Detta eftersom Storbritannien meddelat att man inte är intresserad av att avskaffa tidsomställningen.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Om EU-förslaget att slopa omställningen mellan sommar- och vintertid blir verklighet skulle det innebära perioder av en timmes tidskillnad mellan Irland och brittiska Nordirland. Detta eftersom Storbritannien meddelat att man inte är intresserad av att avskaffa tidsomställningen.

Det irländska justitiedepartementet vill därför undersöka hur landets medborgare ställer sig i frågan. Gränsen mellan länderna är i dag helt öppen men en tidskillnad skulle innebära ett återkommande hinder för dem som ofta tar sig fram och tillbaka över gränsen.

Annons

Enligt det förslag som lagts fram av EU-kommissionen är det upp till varje medlemsland att avgöra om man vill gå efter sommar- eller vintertid. Tanken är att alla länder ska gå över till sommartid i mars 2019, men att det endast är de länder som väljer att leva året runt efter vintertid som ställer tillbaka klockan i oktober samma år. Allt beror dock på hur snabbt EU-länderna hinner utreda och behandla frågan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons