Inte lätt röja sig fram i spansk mediedjungel

I Spaniens täta mediedjungel är det lätt att gå vilse. Inte minst i de katalanska snåren. Politiseringen trasslar till det, anser korrespondentnestorn Bertrand de la Grange i Madrid: Mest risar han vissa internationella mediers bevakning. Men han får också mothugg.(TT)
Publicerad 3 november 2017
I Spaniens täta mediedjungel är det lätt att gå vilse. Inte minst i de katalanska snåren. Politiseringen trasslar till det, anser korrespondentnestorn Bertrand de la Grange i Madrid: Mest risar han vissa internationella mediers bevakning. Men han får ock
I Spaniens täta mediedjungel är det lätt att gå vilse. Inte minst i de katalanska snåren. Politiseringen trasslar till det, anser korrespondentnestorn Bertrand de la Grange i Madrid: Mest risar han vissa internationella mediers bevakning. Men han får ock

I Barcelona hänger katalanska flaggor från otal fönster och balkonger. I Madrid 50 mil bort, bara 2,5 bekväma timmar med höghastighetståget AVE, är synen liknande. Fast här är förstås flaggorna spanska.

””

Grange är ordförande för Asociación de corresponsales de prensa extranjera (ACPE), en förening för utländska korrespondenter, i Madrid.

Flaggorna är naturligtvis ett uttryck för den pågående holmgången mellan självständighetsivrarna i Katalonien och den spanska centralmakten.

Sluggar hårt

Den 67-årige fransmannen, med 22 år på prestigefyllda Le Monde i bältet, är kritisk till hur internationella medier beskriver situationen i Spanien och Katalonien. Han riktar udden särskilt mot anglosaxiska nyhetsföretag.

””

Han menar att det ritats upp en bild av falsk balans och sluggar även mot tunga organ som Financial Times och Economist.

””

Spanienkännaren Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för Europapolitiska studier, håller med om att enstaka artiklar i internationell press varit utmärkande tendentiösa. Då har det framför allt rört sig om tvivelaktiga historiska analogier, där Madrids metoder har likställts med de som användes under Francodiktaturen, säger han.

””
””

Förenkling

Däremot har rapporteringen ofta präglats av förenkling, anser Lewander.

””

Hos spanska tidningar och etermedier kan politiska intressen och ägarnas syn slå igenom även på förmodat objektiv nyhetsplats, på ett sätt som vi i Sverige inte är vana vid.

I samband med den olovliga folkomröstningen i Katalonien den 1 oktober protesterade journalister på den statliga televisionen TVE mot att ledningen valde bort bilder på polisvåld och lät partiskt redigerade inslag sändas. Till saken hör att tv-ledningen utses av regeringen.

””

Opinionstexter

Samtidigt lutar de katalanska public service-bolagen, med TV3 i spetsen, skarpt åt andra hållet, tillägger Bertrand de la Grange.

Bertrand de la Grange kan uppskatta flera av de online-tidningar som poppat upp på senare år, men tidningsmannen har en annan favorit:

””

TT: Har spanska läsare, tittare och lyssnare förtroende för sina medier?

””
””

TT