Annons

Hot tvingar hädelsefrikänd kvinna gömma sig

Maken till den kristna pakistanska kvinna som tidigare i veckan frikändes från brottet hädelse och därmed undkom dödstraff är orolig för sin hustrus säkerhet. Och kvinnans advokat har flytt Pakistan efter att ha hotats livet.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Asia Bibi dömdes till döden 2010 för hädelse eller blasfemi som brottet också kallas. I onsdags frikändes Asia Bibi till slut och försattes på fri fot.

Men frikännandet drog i gång en våg av protester från ultra-reaktionära islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan fram till fredags då en överenskommelse träffades med islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik som bland annat innebär att Bibi inte tillåts lämna landet. I avtalet förklarade regeringen också att man inte kommer att motsätta sig att den frikännande domen överklagas.

Annons

Domen överklagad

Överenskommelsen fick stopp på protesterna, men resulterade också i ett överklagande av domen till högsta domstolen.

Asia Bibis make Ashiq Masih säger att domstolen var "mycket modig" som frikände hans fru men betonar samtidigt att regeringen aldrig borde ha givit vika för dem som protesterade mot frikännandet.

””

På lördagsmorgonen flydde Bibis advokat Saiful Mulook - han som fick henne frikänd - Pakistan efter att ha mottagit dödshot.

I ett meddelande till nyhetsbyrån Reuters skriver Mulook via appen Whatsapp att han rest utomlands för att "helt enkelt rädda mig själv från att utsättas från en arg mobb" och för att han är orolig för sin familjs säkerhet.

Samma vattenskål

Anklagelserna mot flerbarnsmamman Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans när det utbröt uppståndelse över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna, eftersom det inte passade sig att "en kristen kvinna smutsade ned deras vatten".

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Muhammed för er?", ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen.

Hon åtalades för att ha skymfat islams profet Muhammed, och dömdes året efter till döden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons