Högutbildade funderar på att lämna

Frågan om invandring dominerade brexitkampanjen. Men efter valresultatet handlar det inte bara om vilka Storbritannien vill släppa in, utan också om vilka som vill stanna. Känslorna pendlar mellan förvirring, chock och sorg. Polska Ania Kuzniarz har bott och arbetat i Storbritannien i tio år.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Känslorna pendlar mellan förvirring, chock och sorg. Polska Ania Kuzniarz har bott och arbetat i Storbritannien i tio år. Nu vet hon inte vad hon ska tänka.

””

Kändes välkomnande

När hon först flyttade till London var det med en psykologutbildning i bagaget. Hon valde Storbritannien dels för att hennes bror redan bodde där, dels för att det var lätt att hitta jobb och kändes välkomnande.

””

Efter folkomröstningen den 23 juni, där 52 procent av britterna röstade för att lämna EU, har bilden av vad resultatet kommer att innebära spretat kraftigt. Vissa politiker har talat om att minska invandringen av lågutbildade EU-medborgare, för att i stället kunna ta emot arbetskraft från hela världen. Samtidigt har det kampanjats för betydligt minskade nivåer totalt.

””

Tror på åtstramning

Med tanke på det jämna valresultatet och att en del kanske röstade för ett EU-utträde av andra anledningar, är han inte säker på att en majoritet av britterna verkligen vill begränsa invandringen. Men han tror ändå att det blir en åtstramning.

””

Oavsett vilket ser Ian Preston att förutsättningarna för invandring redan har påverkats.

””

Våg av hatbrott

Direkt efter valresultatet i folkomröstningen rapporterades om en våg av främlingsfientliga hatbrott. Många av dem riktades mot polacker, som sedan Polens EU-inträde 2004 har blivit Storbritanniens största migrantgrupp. Men även pakistanier, kanadensare och tyskar utsattes.

””

Hon bor sedan tre år tillbaka i närheten av Edinburgh i Skottland, där en majoritet röstade för att stanna i EU. Många vänner har hört av sig och även öppet visat sitt stöd för de grupper som nu utsätts för hat.

””

Börjar tänka om

Ania Kuzniarz berättar att flera av hennes högutbildade vänner från andra länder har börjat tänka om när det gäller framtiden, eftersom de inte längre känner att det här är rätt ställe att bo på.

””

TT