Annons

HD-domare Ginsburg på sjukhus efter fall

En av de åldriga domarna i USA:s högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, har lagts in på sjukhus efter att ha fallit på sitt kontor i Washington DC och brutit tre revben. 85-åringen gick ursprungligen hem efter fallet, som inträffade på onsdagen, men uppsökte sjukhus på torsdagen.(TT)
Publicerad 8 november 2018

85-åringen gick ursprungligen hem efter fallet, som inträffade på onsdagen, men uppsökte sjukhus på torsdagen.

Kvinnorättskämpen Bader Ginsburg utsågs till HD-domare av den demokratiske presidenten Bill Clinton 1993, och blev då HD:s andra kvinnliga domare. Hon tillhör den liberala falang som nu är i minoritet sedan president Donald Trump nominerat två konservativa domare och fått dem godkända. Bader Ginsburg väckte starka politiska reaktioner när hon under valrörelsen 2016 karakteriserade Trump som "falsk", något hon i efterhand sade att hon ångrade.

Annons

Det är högsta domstolens nio ledamöter som avgör huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. Dess konservativa medlemmar anser att lagtexten ska tolkas strikt, medan de liberala tycker att aktuella förhållanden får spela in. Det har stor betydelse när känsliga frågor som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter och religionsfrihet ska avgöras.

HD-domare utses av presidenten på livstid men kan pensionera sig på egen begäran.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons