Häver undantagstillstånd - två år efter dåden

Två år efter terrordåden i Paris häver Frankrike det undantagstillstånd som infördes efter attackerna, då 130 människor mördades och omkring 350 skadades. I stället träder en ny terrorlagstiftning i kraft.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Den nya terrorlagen ger bland annat myndigheterna utökade möjligheter att genomföra husrannsakningar och stänga ned moskéer och andra bönelokaler som ägnar sig åt att predika hat.

””

Undantagstillståndet har förlängts sex gånger, men löpte ut 1 november. Konservativa politiker har varnat för att den nya lagen inte är tillräckligt långtgående, medan människorättsgrupper och andra kritiker varnar för missbruk från polisens sida.

Enligt regeringen har undantagstillståndet hjälpt underrättelsetjänsterna att avvärja fler än 30 attacker. Den franske presidenten Emmanuel Macron sade på tisdagen att militanta islamister fortsätter att vara det största säkerhetshotet mot Frankrike.

Över 80 procent av fransmännen stödjer den nya lagstiftningen, enligt en undersökning som genomfördes i början av oktober.

TT