Annons

Han utmanar Bouteflika i Algeriets presidentval

Inför smattrande kameror körde Rachid Nekkaz in i Alger på söndagseftermiddagen, för att formellt lämna in sin kandidatur till vårens presidentval.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Protesterna fortsätter i Algeriet.

Den 82-årige president Abdelaziz Bouteflikas besked att han i strid med grundlagen kandiderar till en femte mandatperiod - trots att hans fysiska och mentala hälsa är starkt ifrågasatt - har drivit hundratusentals algerier till gatorna de senaste veckorna.

Annons

Rörelsen samlas kring ett enda krav: nej till en femte mandatperiod.

Men den har också banat väg för en ovanlig kandidat.

””

Hindrades delta

Den 47-årige Nekkaz har länge varit en nagel i ögat på regimen. 2014 presenterade han sin första kandidatur till det algeriska presidentvalet, som redan då föregicks av spridda protester mot president Bouteflika.

Men planerna gick i stöpet. Varför?

Det finns två versioner. Från officiellt håll hette det att Rachid Nekkaz kandidatur stred mot konstitutionen, eftersom han hade både franskt och algeriskt medborgarskap.

Nekkaz själv, som 2013 meddelade att han avsagt sig sitt franska medborgarskap, menar att polisen systematiskt hindrade honom från att samla in de 60 000 signaturer han behövde för att kandidera.

””

Suttit i husarrest

Nu har han fått ny luft under vingarna. Samtidigt som missnöjet för den sittande makten briserar har 47-åringen fångat de unga algeriernas intresse.

Nekkaz har 1,6 miljoner följare på Facebook, och det är framförallt där han har marknadsfört sin nya politiska rörelse - Rörelsen för ungdomen och för förändring, MJC.

””
””
Annons

Vissa är skeptiska

Samtidigt anklagas Rachid Nekkaz från vissa håll för att vara en oseriös lycksökare. Han har flera gånger visat sitt intresse även för den franska presidentposten, men misslyckats med att få stöd där.

Det är också oklart vilka möjligheter Nekkaz har att skapa meningsfulla politiska allianser, eftersom oppositionen i Algeriet är svag och splittrad.

Men själv är han hoppfull.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons