Annons

Gabon får ny premiärminister efter kuppförsök

Gabons president har utnämnt Julien Nkoghe Bekale till landets premiärminister. Nyheten kommer mindre än en vecka efter ett misslyckat kuppförsök, där militärer stormade en radiostation och förklarade sig ha makten i landet.(TT)
Publicerad 12 januari 2019

Gabons president har utnämnt Julien Nkoghe Bekale till landets premiärminister.

Nyheten kommer mindre än en vecka efter ett misslyckat kuppförsök, där militärer stormade en radiostation och förklarade sig ha makten i landet. Kuppmakarna, som representerade den självutnämnda Patriotiska ungdomsrörelsen i Gabons försvars- och säkerhetsstyrkor, greps eller dödades redan samma dag, enligt regeringen.

Annons

President Ali Bongo befinner sig för närvarande utomlands efter att han drabbades av en stroke i oktober. Sedan dess har frågor om hans förmåga att leda landet väckts. I ett inspelat nyårstal den 31 december talade han otydligt och hade svårt att röra ena armen. Även om regeringen hävdat att presidenten är på bättringsvägen har frågetecknen kring hans hälsa pekats ut som utlösande faktor till måndagens kupp.

Nkoghe Bekale har haft flera ministerposter i Ali Bongos regering sedan 2009, då presidenten tog över efter sin far, Omar Bongo, som då suttit vid makten i 42 år.

I valet 2016 vann Ali Bongo med små marginaler och anklagades från flera håll för fusk, med dödliga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter till följd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons