Annons

Fyra viktiga slutsatser av USA-valet

Vad hände egentligen under mellanårsvalet till kongressen - och vad får det för betydelse för det politiska landskapet framöver? Här är fyra slutsatser efter USA-valet. Båda sidor ser sig som vinnare:(TT)
Publicerad 7 november 2018

Båda sidor ser sig som vinnare:

Före valet hade Republikanerna majoriteten i kongressens båda kamrar, nu tvingas de lämna över ledarskapet i representanthuset till Demokraterna. Men det är vanligt att en nytillträdd presidents parti åker på pisk i det första mellanårsvalet. Republikanerna utropar sig till segrare för att de lyckades behålla senaten och Demokraterna slår sig för bröstet för att de tog över representanthuset. Båda sidor går stärkta ur valet.

Annons

Strider och ännu segare beslutsprocesser väntar:

Även före valet, när presidentens parti hade kontroll över kongressens båda kamrar, var det svårt för Donald Trump att få igenom sin politik. Detta eftersom Republikanerna är splittrade och alla ledamöter inte följer partilinjen. De enda stora lagstiftningssegrarna under Trumps första år var fjolårets skattesänkningar samt att man tog bort en skrivning i sjukförsäkringslagen Obamacare, enligt vilken amerikaner var tvungna att påvisa att de har försäkring. Nu, med demokratisk kontroll av representanthuset, blir det ännu mer mothugg mot Vita husets agenda - om inte affärsmannen Trump överraskar med en "deal" om exempelvis infrastruktur med Demokraterna.

Stridslystna demokrater vill utreda:

Med styret i representanthuset kommer ordförandeskapet i alla dess utskott. Det innebär att Demokraterna kan dra i gång utredningar av allt från president Trumps privata ekonomi till hur avregleringarna på miljöområdet gått till. Stora rubriker är att vänta, i synnerhet om det blir ännu en utredning av eventuella kopplingar mellan Trumpkampanjen och Moskva under valrörelsen 2016.

Med styret i representanthuset kommer även möjligheten att dra i gång en riksrättsprocess gentemot presidenten, men det är oklart om Demokraterna väljer att gå den vägen.

Det är kvinnornas år:

I ljuset av Metoo-rörelsen och den hätska utfrågningen av HD-domaren Brett Kavanaugh har rekordmånga kvinnliga nya ledamöter ställt upp och vunnit val. Av de 28 politiker som för första gången tar plats i representanthuset är 27 kvinnor - att jämföra med det förra rekordet från 1992 då 24 nya kvinnliga ledamöter tog plats i kammaren. Prognoser pekar på att över 100 kvinnor totalt kommer att ta plats i representanthuset och minst nio kvinnor har valts in i senaten. Bland dessa finns de första muslimska kvinnorna och de första kvinnliga ledamöterna med rötter i USA:s ursprungsbefolkning. Hur de kommer att påverka politikens inriktning återstår att se.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons