Annons

Fruktan väntas ge högt valdeltagande i USA

Mellanårsval brukar inte locka många amerikaner. Men nu pekar förtidsröstandet mot det högsta valdeltagandet på decennier, vilket kan ge överraskningar i resultatet. Många väljare vill passa på att fälla sin dom över Donald Trumps första tid vid makten.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Hundratals politiker har stridit in i det sista om de kongressplatser och guvernörsposter som står på spel under tisdagen. Men det är Donald Trump som står i fokus.

Presidenten har tagit varje chans att göra mellanårsvalet till en folkomröstning om honom själv. Opinionsmätningar har pekat mot att hans parti Republikanerna behåller majoriteten i senaten men förlorar övertaget i representanthuset. Trumps främsta moteld har varit rädsla.

””
Annons

"Spelar på skräck"

Under valrörelsen har han gjort ett stort nummer av de centralamerikaner som söker sig mot USA i hopp om ett bättre liv. Presidenten beskriver migranterna som en invasionsstyrka.

””

Demokraterna spelar å sin sida på en annan sorts fruktan. Under valrörelsens slutskede har USA skakats av det antisemitiska dådet i en synagoga i Pittsburgh och brevbomberna till en rad demokrater och andra som presidenten utmålat som fiender. Trumps kritiker har anklagat honom för att genom sin hätska retorik bidra till det klimat som motiverat gärningsmännen.

Nya ansikten

Det spända läget ser ut locka långt fler än vanligt till valurnorna. Antalet förtidsröster låg på tisdagsmorgonen på 36,3 miljoner, vilket är närmare åtta miljoner fler än det sammanlagda antalet förtidsröster 2014, enligt Floridaprofessorn Michael McDonalds valdatabas.

En del experter spår ett valdeltagande på uppemot 50 procent - vilket skulle innebära en nivå som USA inte sett sedan 1960-talet, också det en turbulent tid i amerikansk politik.

””
””

Symboliska guvernörsval

Om det blir ett högre valdeltagande än väntat ökar osäkerheten i opinionsmätningarna, vilket bäddar för eventuella överraskningar i de slutliga resultaten. För Demokraterna väntas valutgången till stor del hänga på om man lyckats mobilisera unga och minoriteter. Guvernörsvalen i Florida och Georgia har lyfts fram som särskilt symboliska.

””

Resultatet kan komma att avgöra inriktningen på amerikansk politik i flera år framöver. Med en majoritet i representanthuset, där samtliga platser väljs om, kan Demokraterna effektivt sätta käppar i hjulen för Trumps lagförslag. Dessutom lär man dra i gång en rad utskottsgranskningar av alltifrån Trumps skattedeklaration till hans företagsaffärer och får också makten att inleda ett riksrättsförfarande mot presidenten.

Om Republikanerna däremot lyckas klamra sig fast vid sin majoritet får Trump möjlighet att fullborda sin självutnämnt nationalistiska politik inför valet 2020.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons