Fransmän motsätter sig jihadistbarns hemkomst

Två av tre fransmän, 67 procent, vill att barnen till franska jihadister stannar kvar i Syrien och Irak, enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av France Info och Le Figaro.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Två av tre fransmän, 67 procent, vill att barnen till franska jihadister stannar kvar i Syrien och Irak, enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av France Info och Le Figaro.

Motståndet skiljer sig åt mellan de olika väljargrupperna: 88 procent av nationalistiska Nationell samlings (före detta Nationella fronten) väljare och 78 procent av högerpartiet Republikanernas väljare är emot att barnen får återvända, jämfört med 63 procent av president Emmanuel Macrons mittenparti LREM:s väljare, rapporterar France Info.

58 procent av Socialistpartiets väljare och 50 procent av vänsterpartiet La France insoumises väljare vill att Frankrike gör allt för att ta hem barnen, enligt undersökningen från Odoxa-Dentsu Consulting.

En stor del av befolkningen, 82 procent, stödjer Macrons beslut att låta Irak döma de franska jihadister som tagits tillfånga i landet. I början av veckan sade Iraks president Barham Salih att han vill döma de 13 franska medborgare, som misstänks för att ha stridit för IS, i enlighet med irakisk lag.

TT