Annons

Forskare vill rädda nordlig vit noshörning

I våras dog Sudan, den siste hanen av arten nordlig vit noshörning. Med bara två honor kvar ser det dystert ut för arten - om inte forskare lyckas med sitt räddningsförsök via surrogatmödrar.(TT)
Publicerad 5 juli 2018

Det är forskare vid Leibniz-institutet för zoo- och vilddjursforskning i Berlin som satt upp målet att en kalv av arten ska födas inom tre år.

Forskarna har lyckats framställa provrörsembryon som tills vidare hålls nedfrysta. Förhoppningen är att embryona ska kunna utvecklas i surrogatnoshörningsmammor.

Annons

Embryona är inte fullt ut av den nordliga underarten, utan har framställts av sperma från nordlig vit noshörning och ägg från sydlig vit noshörning. Men forskarlagets ambition är att utvinna ägg från de två återstående honorna av den nordliga underarten, som lever i en nationalpark i Kenya. Planen är att göra detta före årets slut. Lyckas man plocka ut ägg från Najin och Fatu, som honorna heter, får sedan en sydlig surrogatmamma ta över. Men det är ingen riskfri operation. De unika honorna måste hållas nedsövda i ett par timmar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons