FN trotsar stormakterna om kärnvapen

Flera av världens kärnvapenmakter är emot de nya FN-samtalen om ett förbud mot kärnvapen. - Deras motstånd visar att de förstår vilken stor betydelse det här avtalet kommer att få, säger Josefin Lind på Svenska läkare mot kärnvapen.(TT)
Publicerad 27 mars 2017

USA, Storbritannien, Frankrike, Israel och Ryssland röstade i slutet av förra året nej till samtalen som inleds i FN den här veckan. Kina, Indien och Pakistan lade ner sina röster.

””
””

"En markering"

Även Japan - det enda landet som attackerats med kärnvapen - röstade nej till samtalen med hänvisning till den bristande samsynen. Men 113 av FN:s 193 medlemsländer fick ändå igenom resolutionen om att försöka få till en bindande kärnvapenkonvention - ett globalt förbud mot kärnvapen.

””

Han vill låta det vara osagt om samtalen kommer att få någon effekt. Men Josefin Lind tror att ett avtal kan bli verklighet redan under 2017. Ett avtal som trots kärnvapenmakternas motstånd har goda förutsättningar att bli mer än en papperstiger.

””

Fyller tomrum

Hon pekar på att arbetet med konventionen inletts trots motståndet, och tar motviljan som ett kvitto på att samtalen faktiskt betyder något. Inte minst symbolvärdet är viktigt, säger hon.

””
””

TT