Annons

Fler får asyl efter kuppförsöket i Turkiet

Kuppförsöket i Turkiet och dess hårdföra efterspel har fått oppositionella att söka skydd i Sverige. Förra året bifölls nästan två tredjedelar av asylansökningarna från turkiska medborgare och många som fick uppehållstillstånd har kopplingar till Gülenrörelsen, enligt Migrationsverket.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Oro för politisk förföljelse, fördjupad misstro gentemot rättsystemet, ekonomisk kris och ett försämrat företagsklimat har fått hundratusentals medborgare att vända Turkiet ryggen sedan kuppförsöket i juli 2016. Undantagstillstånd utfärdades och president Recep Tayyip Erdogan har sedan dess slagit ner brett mot sina meningsmotståndare - vilket bland annat har drabbat anhängare till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen som mot sitt nekande anklagas för kuppförsöket.

Utvecklingen har fått tusentals att lämna landet i hopp om en bättre framtid, bland annat i europeiska länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Och bland dem som lämnar Turkiet av ekonomiska skäl hoppas vissa också på så kallade guldvisum, det vill säga en möjlighet till medborgarskap eller uppehållstillstånd i utbyte mot investeringar, i Grekland, Portugal och Spanien.

Annons

Fler söker asyl

Ansökningarna om asyl - det vill säga människor som söker skydd i ett annat land - har skjutit i höjden i Europa sedan kuppförsöket. I Sverige ökade antalet asylsökande från Turkiet från 253 år 2015 till 738 under 2016. Året därpå steg siffran till 872 - för att sedan sjunka något och landa på 493 förra året, enligt Migrationsverket.

””

Under 2016 och 2017 låg antalet avgjorda asylärenden från turkiska medborgare på omkring 200, med en relativt liten andel bifall (12,1 respektive 8 procent). Men förra året avgjordes runt fem gånger fler asylärenden och nästan två tredjedelar (61 procent) fick bifall. Ökningen beror på en viss eftersläpning i handläggningsprocessen - varför många av ärendena med koppling till kuppförsöket avgjordes först förra året.

Gülenister får skydd

Bland dem som har beviljats asyl finns för första gången en stor andel gülenister.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons