Annons

Fiskare i protest mot mänskliga rättigheter

Taiwans fiskare är i uppror. Nya lagar som ställer hårdare krav på miljöarbetet men som även är tänkta att förbättra skyddet för mänskliga rättigheter har drabbat näringen. Såväl industrijättar som privata fiskare har sett lönsamheten sjunka.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Taiwans fiskare är i uppror. Nya lagar som ställer hårdare krav på miljöarbetet men som även är tänkta att förbättra skyddet för mänskliga rättigheter har drabbat näringen. Såväl industrijättar som privata fiskare har sett lönsamheten sjunka. Under tisdagen demonstrerade 2 000 fiskare i huvudstaden Taipei och krävde lättnader i regelverket.

Protesterna har satt president Tsai Ing-wen i kläm mellan den för landet viktiga näringen och starka internationella påtryckningar. Taiwan har en av världens största djuphavsfiskeflottor, men har tidigare haft få regleringar, vilket bland annat fått Greenpeace att varna för grova övergrepp mot mänskliga rättigheter och EU att ge Taiwan en varning. Det skulle i förlängningen kunna leda till att EU förbjuder alla fiskeprodukter från landet.

Annons

Taiwan går till lokalval i slutet av november, ett val som ses som en omröstning om presidentens popularitet. Efter att militärveteraner och fackföreningar redan protesterat mot Tsai kommer de nya demonstrationerna ovälkommet för presidenten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons