Färre flyr med båt från Burma

Antalet människor som flyr från Burma och Bangladesh med båt har minskat drastiskt. De flesta tillhör den muslimska minoriteten rohingya, som flyr undan förtryck. Anledningen tros vara insatserna som gjorts mot människosmugglare i området.(TT)
Publicerad 8 januari 2016

Antalet människor som flyr från Burma och Bangladesh med båt har minskat drastiskt. De flesta tillhör den muslimska minoriteten rohingya, som flyr undan förtryck. Anledningen tros vara insatserna som gjorts mot människosmugglare i området.

Mellan september och december tog sig omkring 1 500 migranter vattenvägen från Bangladesh och Burma, enligt organisationen Arakan Project, som i många år följt rohingyas rörelser. Under samma period 2014 var siffran 32 000.

Preliminära siffror för sista kvartalet 2015 från FN:s flyktingorgan UNHCR tyder också på ett minskat antal båtflyktingar.

Det var i maj som thailändska myndigheter inledde en kampanj mot smugglingen. Det fick cyniska människohandlare att överge 4 000 migranter till havs samtidigt som Indonesien, Malaysia och Thailand gjorde allt för att stoppa flyktingbåtarna från att anlända till sina stränder.

TT