Familjedynasti åtalas för konstkupp

I dag inleds rättegången mot den framstående konsthandlaren Guy Wildenstein och hans släktingar, som anklagas för att ha undanhållit miljardbelopp från franska myndigheter.(TT)
Publicerad 4 januari 2016

Det var när Daniel Wildenstein dog 2001 som hans arvtagare ska ha börjat gömma undan det New York-baserade familjeimperiets tillgångar i utländska skatteparadis, enligt franska myndigheter.

I deras ägo finns förutom en mängd verk av bland andra konstnärerna Jean-Honoré Fragonard och Pierre Bonnard, ett stall av kapplöpningshästar liksom omfattande fastighetstillgångar, skriver nyhetsbyrån AFP. När Daniel Wildensteins son, den nu 70-årige Guy Wildenstein, tog över familjens galleriverksamhet 2008 värderades faderns egendom till 61 miljoner euro (cirka en halv miljard kronor).

Men franska skattemyndigheter menar att Wildenstein-familjen i själva verket är goda för mångdubbelt mer och att de kan vara skyldiga franska staten så mycket som 550 miljoner euro (drygt 5 miljarder kronor) i utebliven skatt.

Under måndagen inleddes rättegången i Paris mot fransk-amerikanen Guy Wildenstein, hans brorson och den framlidne broderns änka i ett av de största skattebrottsmålen i Frankrikes historia. De riskerar upp till tio års fängelse.

Så sent som 2009 hedrades Guy med Hederslegionen av Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy. Det var först året därpå som den misstänkta härvan började rullas upp, efter anklagelser från skattemyndigheter och släktingar.

TT