FN vill se öppna hamnar i Jemen

FN:s säkerhetsråd manar till att alla hamnar i det krigshärjade Jemen ska hållas öppna och fungera, och vill se att förutsättningarna för humanitärt tillträde ska säkras. - Sju miljoner människor i Jemen är i direkt risk att dö av hunger, säger Sveriges representant Carl Skau till TT.(TT)
Publicerad 9 november 2017

Under ett möte i FN:s säkerhetsråd fick deltagarna en uppdatering om det svåra läget i Jemen.

””

Mänskligt lidande

Säkerhetsrådets möte hölls på Sveriges initiativ och visar enligt Skau att ett litet land som Sverige kan göra skillnad.

””

Diskussionerna om Jemen är ofta svåra, men i det här fallet lades en del politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och rådet kom fram till ett uttalande.

Förutom att miljoner med människor har en stor brist på förnödenheter och bränsle är landet också hårt drabbat av en koleraepidemi. Nästan en miljon människor har insjuknat i kolera.

Upptrappning

Under helgen skedde en upptrappning av situationen när Huthirebeller avfyrade en robot mot Riyad i Saudiarabien. Det ledde till att den saudiskledda koalitionen stängde av alla transportvägar till Jemen. Säkerhetsrådet fördömer attacken och manar till politiska samtal för att komma till ett slut på konflikten.

””

TT